środa, 26 lutego 2014

Zupa (krem) porowa

Potrzebujemy (porcja na dwie osoby):

-por (mój miał około 400g z zieloną częścią)
- dwa małe ziemniaki
- olej
- około 50g serka topionego
- przyprawy
- woda, ewentualnie bulion

  • Odcinamy zieloną część pora, myjemy, kroimy w talarki.
  • W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy pora.
  • W międzyczasie obieramy ziemniami i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do pora. Podsmażamy chwilę.
  • Zalewamy wodą/bulionem, tak by przykrywało całość. Gotujemy do miękkości ziemniaków (około 20min). 
  • Wrzucamy serek topiony po kawałku i blendujemy. Następnie dolewamy około 150ml wody/buliony (najlepiej przed dolaniem obadać sprawę intensywności smaku i rozcieńczenia zupy), doprawiamy, zagotowujemu.
Są dwie opcje dodatków do tej zupy, można podać obie jednocześnie.

Do pierwszej potrzebny jest chleb i przyprawy- kroimy chleb w kostkę lub paski, obtaczamy w przyprawach i przypiekamy na suchej patelni lub w piekarniku.

Opcja druga- potrzebujemy kawałek boczku, kroimy w paseczki i podsmażamy. Uwielbiam mocno przysmażony boczek : )

Zupę nalewamy i "ozdabiamy" grzankami i boczkiem.

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.