sobota, 12 stycznia 2013

Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Przepis powstał z przypadku, gdyż zazwyczaj kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami służył jako nadzienie do naleśników/tortilli. Ale z braku składników na ciasto naleśnikowe, kurczak stał się tematem głównym :)


Składniki (na dwie osoby):
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- pół kulki mozzarelli (można i więcej)
- 2-3 suszone pomidory
- 1 łyżka oleju, 1 łyżka wody
- sól, pieprz (ziołowy), papryka słodka, tymianek, bazylia -> przyprawy mogą być inne, posłużą do zamarynowania mięsa

Wykonanie:
1. Pierś myjemy, kroimy na dwie części (takie mniej więcej trójkątne) i każdą z nich nacinamy w taki sposób, by powstały kieszonki.
2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy olej, wodę i przyprawy.
3. Nacieramy dokładnie, także we wnętrzu kieszonki, mięso, przykrywamy i chowamy do lodówki na pół godziny- godzinę.
4. Kroimy mozzarellę w sporą kostkę, suszone pomidory w paski.
5. Nadziewamy kieszonki, możemy je spiąć wykałaczkami.
6. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku (nie podam dokładnych temperatur, bo w studenckim mieszkaniu posiadam starego typu kuchenkę i piekarnik, bez nastawiania dokładnej temperatury, ale ważne, że jest! ; D)
7. Chyba najlepiej smakowałyby z pieczonymi ziemniakami, ryżem. Wg uznania : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.